Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

800 000 kroner i utviklingstilskudd til 7 nye dokumentarprosjekter

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Viken filmsenter har tildelt 7 nye tilskudd via vår løpende ordning for utvikling av dokumentar. I den samme perioden er 27 søknader vurdert.

Fra Kunsten å være syndig (foto: Ibrahim Mursal)

KRÆSJ av Hedda Mjøen og Hummelfilm er i følge konsulent Jan Dalchow et prosjekt som kommer til å utfordre ungdom, som er målgruppen, ved å gå inn i asyldebatten som de har rundt seg hver dag. Bak prosjektet står et sterkt team med blant andre regissør Hedda Mjøen som har jobbet mye og godt mot ungdom tidligere. De har startet på en god, og til dels unik markeds- og distribusjonsplan, for å oppnå størst mulig spredning og deling på nett. Dette harmonerer godt i forhold til målgruppa, forteller Dalchow.

 

NORSK NOK? av Marius Hagen og Tickgarden omhandler prosessen en flyktning, eller innvandrer, går igjennom for å bli integrert. Og stiller spørsmålet når er man norsk nok? Dokumentaren tar et dypdykk i norske integreringsprosjekter, og vi blir kjent med både initiativtakere og deltagere.

-Ved å følge et integrasjonsprosjekt i Drammen over ett år, får vi muligheten til å komme tett på et av vår tids viktigste temaer. Filmideen er på et tidlig stadium, men har konkrete og unike tilganger, og klare mål for utviklingen, sier Dalchow.

Regissør Marius Hagen og Ole Jørgen Flått fra Drammen er et lovende team. Samlet har de bred og verdifull produksjonserfaring fra både kommers-formater og tyngre stoff.

 

I STOP TAX AVOIDANCE får vi via regissør Hege Dehlis unike tilgang til gruppen ICRICT en mulighet til å følge deres arbeid og kamp på alle kontinenter mot et selskapsskattesystem som bidrar til økte forskjeller og påvirker oss alle. Hun vil gjøre tungt økonomisk stoff tilgjengelig for et «vanlig» publikum.

– Et overordnet viktig prosjekt som forhåpentligvis vil vise hva enkeltmenneskers engasjement kan føre til i kampen mot grådighet. Det er svært positivt at filmen også vil vektlegge og presentere konkrete løsninger på hvordan det sviktende systemet kan endres, sier Dalchow.

Dehli har valgt å jobbe med det samme kreative teamet som på hennes tidligere internasjonale TV-suksess «Hunting Corruption – The Network». Med dette sikrer Dehli blant annet at det blir et godt visuelt verk. Hun har tillit både nasjonalt og internasjonalt, noe som borger for stor sannsynlighet for å lykkes med bred distribusjon over hele verden. Planen for utviklingen er både ambisiøs, god og realistisk.

 

KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG er et sjeldent og viktig prosjekt som med nordafrikanske øyne,  bosatt i Norge, dykker inn i kryssningsfeltet islam og homofili på en til tider forfriskende måte. I en nær og god samtalebasert form. Prosjektet ble påbegynt i 2016, og året etter ble den første versjon vist for publikum på flere arrangementer og lukkede visninger rundt om i Norge. I 2018 bestemte filmens hovedperson Ahmed Umar seg for å reise tilbake til Sudan for å besøke sin familie etter 10 år som «skeiv» flyktning i Norge. Filmskaperne tok da initiativet til å følge han på sin unike og farlige reise, hvor de også besøkte det skjulte homofile miljøet i Khartoum. Det sterke materialet som allerede er sikret gir grunnlag for å utvikle prosjektet videre også mot et internasjonalt marked. Prosjektet har potensialet til å bli et svært unikt og nesten utilgjengelig «coming out-drama», forteller Dalchow.

Regissør Ibrahim Mursal med somalisk/sudanesisk bakgrunn har fulgt sin pasjon for film og gått egne veier. Gjennom blant annet filmtrening hos Goethe-instituttet i Sudan, videoproduksjonsansvarlig for TEDx Khartoum og som mottaker av Viken UNG-stipendet har han fått en god start. Han har også jobbet tett med produsent Geir Bergersen i Skagerak film over flere år. Prosjektet har videre et spennende kreativt team med blant andre erfarne Kristian Landmark som dramaturg og den syriske animatøren Sulafa Hijazi med på laget. Prosjektet har også fått med seg originale samarbeidspartnere, både for impact-arbeid og finansiering.

 

NATTEBARN av Petter Aaberg og Sverre Kvamme, er en dokumentarserie som på en direkte, usminket og ærlig måte vil bli et viktig bidrag til åpenhet rundt psykisk helse. Serien skiller seg ut fra lignende prosjekter ved at vi får oppleve de vanskelige situasjonene mens de pågår, og ikke bare ser tilbake på dem. Ekstra tillit og troverdighet oppnås ved at serien lages av unge folk som selv sliter, i møte med andre unge som sliter.

Petter Aaberg og Sverre Kvamme er en spennende regi-rekruttering av Indie Film og produsentene Carsten Aanonsen og Even G. Benestad. De beviser med piloten solid håndverksmessig mestring. Petter Aaberg mottok allerede høsten 2017 fordypningsstipend fra Viken filmsenter med dette dristige prosjektet.

-Gjennom god målgruppetenking vil det bli laget tilleggsmaterialet utenfor serien, og de ønsker å utforske «nye» plattformer for distribusjon. For øvrig er etikken godt ivaretatt, legger Dalchow til.

Produsent/ regissør-teamet bak MADE har lang erfaring fra musikkvideoproduksjon. Regissør David Solbjørg har også jobbet med flere dokumentariske TV-produksjoner og finner det naturlig a? sla? sammen erfaringen fra disse verdenene. De vil by på inspirerende kreative prosesser ved å følge et spennende knippe aktuelle norske artister når de skaper sin musikk. Tett på motivasjon og skaperglede, usikkerhet og nedturer.

-Dette er spennende dokumentar-debutanter som ønsker å fremme veksten og interessen for norsk musikk. Filmskaperne vil gå for dristig online distribusjon- og markedsføringsstrategi på flere plattformer. Produsent Joshua Hubbard?i Twitchy Film og regissør David Solbjørg?har tidligere søkt støtte til MADE uten hell, men har på veien forbedret prosjektet betraktelig gjennom stort pågangsmot.

 

Utviklingstilskudd til dokumentar

 

KRÆSJ av Hedda Mjøen
Hummelfilm AS Produsent: Eleonore Anselme og Gudny Hummelvoll er tildelt 150 000 kroner.

Om prosjektet
KRÆSJ er en kortdokumentar om unge asylsøkere 16- 19 år, deres tanker om identitet, deres rolle i verden,  fremtidsdrømmer, håp og bekymringer, og om hvordan de håndterer overgangen fra ungdom til voksen. Hvordan oppleves det å stå på kanten til voksenlivet, når man i tillegg står på kanten til et nytt liv i et nytt og fullstendig fremmed land, og blir nødt til å ta stilling til hvem de vil være, hva de tror på, og hva de vil kjempe for? Tittelen KRÆSJ inviterer til ærlighet og oppriktighet rundt at overgangen fra ung til voksen er alt annet enn enkel og konfliktfri – uansett hvilket land man bor i eller bakgrunnen man kommer fra.

 

NORSK NOK? av Marius Hagen
Tickgarden AS ved produsent Ole Jørgen Flått er tildelt 150 000 kroner.

Om prosjektet
Hva slags prosess må en flyktning, eller innvandrer, gå igjennom for å bli integrert? Og når er man norsk nok? Dokumentaren «Norsk nok?» tar et dypdykk i norske integreringsprosjekt, og blir kjent med både initiativtakere og deltagere.

 

STOP TAX AVOIDANCE av Hege Dehli
Mechanix Film AS ved produsent Hege Dehli er tildelt 100 000 kroner.

Om prosjektet
Uten en radikal endring i skattereformer går verden mot en ny stor økonomisk krise og med dødelige konflikter. På initiativ av Joseph Stiglitz, Nobelprisvinner i økonomi, Eva Joly og Thomas Piketty, startet de en internasjonal og verdensomspennende think- tank kalt ICRICT (Independent Commission for the Reform of International Corporate Taxation). De har engasjert seg for å fremme skattereformer og kjemper for mer rettferdige, mer effektive og mer bærekraftige skatteløsninger. Alle de 14 nettverksmedlemmene har forskjellig bakgrunn og de lever og arbeider spredt over de fem verdensdelene. Til felles er deres sterke tro på at det å forandre skattereformer er et avgjørende skritt for at økonomiske forskjeller ikke skal fortsette å øke mellom vanlige folk og eliten, og mellom nord og sør og medføre ennå større uro i verden. Som første kamera inne har vi tilgang til unike aktører som deler sin innsikt med oss. Vi skal forstå hva som står på spill. Denne filmen vil ikke bare beskrive og lage en oversikt over systemet i dag, den vil også gi oss konkrete løsninger på hvordan å gjøre virkefulle endringer.

 

KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG av Ibrahim Mursal
Skagerak Film AS ved produsent Geir Bergersen er tildelt 125 000 kroner.

Om prosjektet
Ahmed Umar er sannsynligvis verdens første åpne homofile sudaner, han kommer fra en sterkt religiøs muslimsk familie rett utenfor Khartoum. Han er nå bosatt i Oslo, kom til Norge som flyktning i 2008. I 2014 sto han frem som åpen homofil gjennom en post på sin Facebook side, som skapte stor oppmerksomhet i Sudan og Nord-Afrika.  Sudan er en av de syv landene i verden der homo-seksuell praksis straffes med døden.  I denne filmen følger vi Ahmed Umar på sin reise hjem til et land der han kan bli drept, i håp om å forenes med sin egen familie. Dokumentarfilmen til regissør Ibrahim Mursal prøver å vise hvordan skeive mennesker i fra Nord-Afrika og Midtøsten må ta opp en kamp både med egen familie og sitt eget statsapparat. Filmen følger hovedkarakteren Ahmed Umar i sin kamp for å synliggjøre sin egen identitet og livskamp gjennom å bruke egne kunstneriske uttrykk for å skape dialog og refleksjoner.  Da Umar feiret sitt norske statsborgerskap i Oslo rådhus tidligere i år, hadde han selv sydd en ny folkedrakt – en drakt fra den historiske politiske opposisjonsgruppen Mahdist-Sudan fra kolonitiden, satt sammen med hallingbunaden.  Filmen er nå under utvikling som en 50 minutter dokumentarfilm med håp om premiere i 2019.

 

DPVX1 
Ten Thousand Images AS har mottatt utviklingstilskudd på 100 000 kroner til prosjektet «DPVX1»

 

NATTEBARN av Petter Aaberg og Sverre Kvamme
Indie Film AS ved produsent Carsten Aanonsen og kreativ produsent Even G. Benestad er tildelt 125 000 kroner.

Om prosjektet
To regissører rett fra filmskolen reiser ut i natten for å finne unge mennesker på bunnen, som de kan følge tilbake til livet. En av regissørene er på en lignende reise. Hans selvhjelp er et kamera, en medregissør og alle han treffer på gata.

 

MADE av David Solbjørg
Twitchy?Films AS ved produsent Joshua Hubbard?er tildelt 50 000 kroner.

Om prosjektet
MADE forteller historien til noen av Norges mest fremadstormende artister. Med «MADE» vil vi bli kjent med menneske bak artisten, meningen bak musikken og få et innblikk i musikkverden. Vi vil følge et spennende utvalg av norske artister over en lengre periode. Historiene våre vil bli fortalt gjennom et portrett av artisten, en historie som foregår i sanntid og ved en dekonstruksjon av deres låter. Denne prosessen gjør at vi kommer enda tettere inn på artistens hjerte og visjon. Med denne dokumentaren vil vi inspirere seere og presentere noe av det beste i den norske musikkscenen for et internasjonalt publikum.

 

Publisert 20. desember 2018

 

 

 

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.