Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Deltakere på «Veier ut av Viken» nominert til to Emmy-priser!

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Når årets Emmy Awards går av stabelen i New York City den 24. september sitter to tidligere deltakerne på utviklingsprogrammet «Veier ut av Viken» i salen.

 

– Programmet hjalp oss med å utforske kjerne-motivasjonen og spisse budskapet, noe som kom godt med i den videre utviklingen av fortellingen vår. Samtidig ble vi utfordret til å bygge publikum og tenke på filmens videre liv, forteller produsent Mette Cheng Munthe Kaas.

NOWHERE TO HIDE, av regissør Zaradasht Ahmed og produsent Mette Cheng Munthe Kaas i Ten Thousand Images, er nominert i kategoriene; Beste nyhetsfilm (Outstanding Current Affairs Documentary) og Beste dokumentarfilm.

I 2015 tok de to med seg prosjektet inn i utviklingsprogrammet «Veier ut av Viken», og allerede året etter vant dokumentarfilmen hovedprisen på IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam). Nå har filmen nådd det amerikanske tv-publikummet og blitt nominert til to Emmy-priser sammen med kjente titler som; The Facebook Dilemma, It Will Be Chaos, Stolen Daughters: Kidnapped by Boko Haram og I Am Not Your Negro. Over tusen profilerte bransjeaktører innenfor tv og media, nyhetsjournalister og produsenter fra hele verden deltar på årets Emmy arrangement.

 

 

– En Emmy-nominasjon betyr veldig mye. Det er jo stort for en film å bli nominert til det som tilsvarer TV-verdens Oscar. Nowhere to Hide er så vidt jeg vet den første norske dokumentaren som er blitt nominert til de amerikanske Emmy, og det er jo også stort for Norge.  Allerede har Nowhere to Hide åpnet flere dører for oss med hensyn til kontakter rundt i verden og samarbeid om fremtidige prosjekter, også i USA, fortsetter Munthe Kaas.

 

Hvor mange priser har filmen fått eller har dere mistet tellingen?

– Såvidt jeg har klart å telle har filmen vunnet 21 nasjonale og internasjonal priser deriblant IDFA, Amanda og One World, og inkludert 4 honorable mentions. Den har også vært åpningsfilmen på Human Rights Watch i NYC og «Closing night film» på Human Rights Watch i London.

 

Mette Cheng Munthe Kaas og Zaradasht Ahmed under IDFA 2016

 

Hvilken betydning hadde utviklingsprogrammet «Veier ut av Viken» for filmen?

– «Veier ut av Viken» har betydd mye for prosjektet. Vi deltok i en fase der vi var mottagelige for input i fellesdiskusjoner, og den veiledningen vi fikk fra våre mentorer, Iikka Vehkalahti og Freddy Neumann, var uvurderlige og kom inn på riktig tidspunkt i prosessen begge ganger.

 

Hva ble tydeligere for deg da du deltok i programmet med dette prosjektet?

– Programmet hjalp oss med å utforske kjerne-motivasjonen og spisse budskapet så tydelig som mulig, noe som kom godt med i videre utvikling av vår fortelling. Samtidig ble vi utfordret til å bygge publikum og tenke på filmens videre liv.

 

Hva ble du overrasket over mens du deltok i programmet med denne filmen?

– For meg personlig så ble jeg gledelig overrasket over den delings-kulturen og tryggheten jeg følte i å «gå i dybden» på et sårbart tidspunkt i filmens utvikling. Det var både utfordrende og befriende å åpne opp om usikkerheter og spørsmål vi satt inne med. Tilbakemeldingene vi fikk både i fellessamlinger og individuelt var hele tiden produktive. Men den største overraskelsen for meg var vel også da Iikka, etter å sett første grovklipp, konstaterte at dette var en film for «IDFA Main Competition». Det hadde jeg ikke forventet, og ble veldig motivert!

 

Har filmen bidratt til å gjøre en forskjell i verden?

– Ja, utifra tilbakemeldinger vi har fått vil jeg absolutt tro det. Senest i går fikk jeg en lang melding som takket for filmen og sa at den gå håp for fremtiden. Vi har blitt fortalt at den belyser konsekvensene av våpenindustriens behov for konstante kriger, uten å si det direkte. Og at det er mennesker som deg og meg som opplever det. Vi har per i dag blitt vist på langt over 100 festivaler i sånn ca 50 land rundt i verden, Zaradasht har vært med på flere av disse visningene og pratet med publikum. Den er også vist på POV/PBS i USA, Al Jazeera Witness, og flere nasjonale TV-kanaler, og gjennom disse så kan man jo bare håpe at den har bidratt til å gjøre en forskjell. Se anmeldelser av Nowhere to Hide her

 

Zaradasht Ahmed besvarer spørsmål fra salen etter visningen på IDFA

 

Viken filmsenter ønsker Zaradasht Ahmed og Mette Cheng Munthe Kaas lykke til i New York!

Deltakerne i «Veier ut av Viken 2019/2020» er valgt ut og vil bli presentert i november.

 

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.