Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Oslo monologene

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Nystartet samarbeid mellom OSLO16, Det Norske Teateret og Viken filmsenter

Seks skuespillerstudenter fra Det Multinorske ved Det Norske Teateret møter seks regissører fra Viken-regionen. Skuespillerne stiller med hver sin selvskrevne monolog som regissørene får i oppgave å visualisere. Prosjektet strekker seg over tre måneder fra første møte til ferdig film.

Samarbeidsprosjektet som nå ser dagens lys kom i gang etter initiativ fra Eirik Nilssen Brøyn, ved Det Norske Teateret. Han ønsket å introdusere avgangsstudentene ved Det Multinorske for filmmediet, forteller Sirin Eide, ansvarlig for bransjehevende tiltak ved Viken filmsenter.

Formålet er å gi skuespillerstudentene en større forståelse for filmmediet og lære gjennom å aktivt skape. Vi ønsker også å løfte frem filmtalenter som kan bære frem andre typer filmhistorier og fortelle dem på nye måter, fortsetter Eide. Da er det spennende å sette sammen nye team for å få til det. På den måten kan vi bidra til større bevissthet om valg av perspektiv og bidra til mangfold. Prosjektet er også en fin mulighet for å bygge nettverk og ikke minst presentere skuespillerne for filmbransjen, forklarer hun.  I tillegg ønsker vi å kickstarte OSLO16 med en konkret arbeidsoppgave og knytte talenter til denne møteplassen som kan bli en ressurs i Oslo.

 

Det Mulitnorske

Det Multinorske er et initiativ fra Det Norske Teatret for å bygge opp ensembler som speiler det norske samfunnet. Det er en tre-årig Bachelorutdanning for skuespillere med ikke-vestlig bakgrunn som drives i samarbeid med Nord Universitet. Første kull ble uteksaminert våren 2015, mens andre kull er ferdig våren 2018. De seks elevene som nå går sisteåret er i gang med å dramatisere selvskrevne monologer under headingen ”Oslo monologene”.

Hvorfor akkurat disse seks skuespillerne?

– Våren 2015 var de gjennom opptaksprøver, og ble valgt ut blant ca. 60 søkere. Om noen få måneder er de ferdig utdanna skuespillere klare for profesjonelle oppdrag, forteller Eirik Nilssen Brøyn, leder ved Det Multinorske på Det Norske Teateret.

Og hvorfor har dere valgt å gå for monologer?

-I løpet av tre studieår er de gjennom en rekke rolleundervisnings-perioder som er lærerstyrte. Her blir de utfordret i ulike sjangre som de må mestre som skuespillere. Hvert år blir studentene også utfordret til å lage en Egenproduksjon. De står selv for valg av materiale og har ansvaret for selve framføringen på vår scene ”Bikuben”. Denne gangen har vi likevel valgt å legge en føring i form av at det skal være en monolog, og at det på et eller annet vis skal handle om dem selv. Monologen ble valgt fordi den både kan være utgangspunkt for en scenisk framstilling og er egnet til å omarbeides til film.

 

 

OSLO16

Er dette samarbeidsprosjektet representativt for retningen til OSLO16 fremover?

-Ja, dette er startskuddet for OSLO16 og prosjektet er i gang allerede før vi har åpnet dørene. Vi er midt i oppussingen av lokalene i gamle Stenersenmuseet i Munkedamsveien 15 og håper å åpne dørene i februar. OSLO16 skal være en møteplass for folk som absolutt må lage film, og både nye og erfarne regissører, klippere, fotografer og også skuespillere er velkomne, forteller Pernian Shafiei, daglig leder i OSLO16.

– I dette samarbeidsprosjektet føler vi at vi treffer på mange plan, både når det gjelder mangfold og dugnadsånd. Det er i tillegg høyt tempo og mye som skjer. I uke 7 går vi i opptak og filmene skal være ferdige i slutten av mars. Det er veldig representativt for hva vi ønsker OSLO16 skal være, nemlig en møteplass for folk som bare må lage film. Terskelen for å komme inn døra og i kontakt med folk skal være lav. Vi ønsker at det skal syde av folk som brenner for film i alle kriker og kroker av huset, fortsetter hun engasjert.

Hva blir det neste?

-Mange tar allerede kontakt og lurer på om OSLO16 er noe for dem. Når vi åpner kommer vi til å ha både kamerautstyr og muligheter for postproduksjon i tillegg til visningsmuligheter.

 

 

Unikt samarbeid

Det er OSLO16 som koordinerer filminnspillingene og står som produsent for ”Oslo-monologene”, mens Viken filmsenter bidrar med produksjonstilskudd.

I tillegg har filmsenteret arrangert to workshoper i regi av Sirin Eide. Den ene rettet mot skuespillerne og ideutvikling til monologer og den andre, en felles oppstarts-dag for både regissører og skuespillere. Eide mener det er viktig å lage dette rommet hvor regissører og skuespillere kan reflektere sammen, inspirere og bli trygge på hverandre.

-Erfaring har vist oss hvor verdifullt det kan være å lage fellesrom og gruppe-sammensetninger på ide- og manusutviklings-stadiet, sier Eide.

I ”Oslo-monologene” må regissørene holde seg innenfor en gitt ramme på to opptaksdager, men har utover det kunstnerisk frihet til å finne visuelle løsninger. Noen vil kanskje løse det som et film-essay, mens andre lar seg inspirere av språket i musikkvideoer.

-Det blir veldig spennende å se utkomme av dette, og morsomt at ulike kunstfelt som teater og film kan slå seg sammen og kanskje til og med bidra til å utvikle filmspråket vårt, avslutter Eide.

 

Bildet er fra workshop 17. januar 2018

 

Regissører som deltar: Simon Tillaas, Aurora Gosse, Rebecca Figenschau, Roza Taslimi, Alexander Turpin og Christopher Wollebekk

Skuespillere som deltar: Emil Rodrigo Jørgensen, Mimmi Tamba, Peiman Azizpour, Catharina Vu, Kidane Gjølme Dalva og Amina Sewali.

 

Høsten 2018 starter et nytt kull på utdanningen Det Multinorske i regi av Det Norske Teateret og søknadsfristen er satt til 3. april, søk her. 

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.