Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Syv veier ut av Viken

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Syv dokumentarprosjekter er valgt ut til årets utgave av utviklingsprogrammet «Veier ut av Viken».  I løpet av de neste 6 månedene skal prosjektenes potensiale undersøkes og finslipes. Distribusjonsstrategier skal jobbes ut slik at hvert enkelt prosjekt finner sin egen vei ut av Viken og inn på det internasjonale markedet.

 

 

Deltakere Veier ut av Viken 2019/2020: Sarah Winge Sørensen, Barbara Hollan, Jon Haukeland, Ingvil Giske, Turid Rogne, Cecilie Bjørnaraa, Geir Bergersen, Signe Rosenlund-Hauglid, KriStine Ann Skaret, Karianne Berge,  Astrid Alma Aakra, Emilie K Beck, Maru Sanchez Lopez og Ibrahim Mursal (ikke på bildet). Jan Dalchow og Sirin Eide fra Viken filmsenter er fagansvarlig for programmet.

 

Norge, et veikryss i verden

 

Utviklingsprogrammet arrangeres for fjerde gang og programmets hovedtanke er å tydeliggjøre prosjektets kjerne og legge til rette for gode fortellervalg, samt lage kloke strategier for filmens møte med et internasjonalt publikum.

På første samling avholdt 14. november i Oslo presenterte deltakerne prosjektene for hverandre. Hovedfokus for dagen vår å undersøke prosjektets «ryggrad» med nye innfallsvinkler.

 

Neste stopp IDFA

 

Neste samling er lagt til Amsterdam under årets internasjonale dokumentarfestival (IDFA). Der vil deltakerne møte Nicole van Schaik fra Good Pitch og diskutere hvordan dokumentarfilmskapere kan tilpasse seg et medielandskap og finansieringsmodeller i endring.

De skal også møte svenske Fredrik Gertten, regissøren bak dokumentarfilmen PUSH som har Nederlandsk premiere på årets IDFA, og høre hvordan han har jobbet med outreach og impact. Deltakerne skal også ha en egen workshop med den britiske impact-produsenten Sarah Moses fra Together Films.

 

Årets prosjekter

 

VEIEN HJEM av Emilie Beck og produsentene Maru Sanchez Lopez og Karianne Berge (Indie film)

Seks uker gammel ble Priyangika adoptert fra Sri Lanka til Norge og fikk navnet Kine. Siden hun var ni år gammel har hun lett etter røttene sine i Sri Lanka, men drømmen om å finne moren blir fort en komplisert virkelighet med skuffelser, konflikter og kulturelt kaos – og en etterforskning i konsekvensene og de lovlige sidene ved vestlig internasjonal adopsjon. Regissør Emilie Beck og produsentene Maru Sanchez og Karianne Berge fra Indie Film vil med denne personlige og kreative dokumentaren utfordre etablerte ideer og øke forståelsen rundt adopsjon fra utviklingsland til vestlige foreldre. 

 

TRENEREN av Cecilie Bjørnaraa og True Fiction

«Treneren» er en historie om raske hester, girlpower og å styre med fast hånd. Portrett av en av Norges fremste galopptrenere. 

 

GRÅSONEN av Signe Rosenlund-Hauglid, produsent KriStine Skaret (Stray Dog Productions) og impact-produsent Sarah Winge-Sørensen

«Gråsonen» er en film om den syltynne linjen mellom et samtykke og et overgrep, om skam, stigma og stillheten som følger når et ungt menneske blir dømt for en umenneskelig handling.

 

KVEN SI DOTTER ER DU? av Astrid Akraa og Turid Rogne (Big Spoon Animation)

«Kven si dotter er du?» er en animert dokumentar om regissørens oppvekst med sin mor i et sneversynt bygdemiljø. En historie om kjærlighet som til slutt vinner over skam og forakt, fortalt med mye galgenhumor.

 

KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG av Ibrahim Mursal og produsent Geir Bergersen (Skagerak film)

I dokumentaren «Kunsten å være syndig» gir regissør Ibrahim Mursal de som vil jobbe for et Sudan der mennesker kan forme sin egen identitet og framtid en stemme. Vi følger aktivisten, kunstneren og sannsynligvis verdens første åpne homofile sudaner Ahmed Umar.  Ahmed kommer fra en sterkt religiøs muslimsk familie rett utenfor Khartoum. Han kom til Norge som flyktning i 2008 og er nå bosatt i Oslo. I 2014 sto han frem som åpen homofil gjennom et facebook-innlegg som skapte stor oppmerksomhet i Sudan og Nord-Afrika.  Sudan er et av syv land i verden der homo-seksuell praksis straffes med døden.  Vi følger Ahmeds reise hjem til et land der han kan bli drept, i håp om å forenes med sin familie.

Regissør Ibrahim Mursal viser i dokumentaren hvordan skeive mennesker fra Nord-Afrika og Midtøsten må ta opp kampen med både egen familie og statsapparat. Filmen følger Ahmed kamp for å synliggjøre egen identitet gjennom kunstneriske uttrykk som skaper dialog og refleksjon.  Filmen er nå i etterarbeid som en dokumentarfilm for festival og TV-visning med mål om premiere tidlig i 2020.

 

KRIGERE av John Haukeland og produsent Ingvild Giske (Medieoperatørene)

Hva ser du når du lukker øynene?

 

DARK SIDE OF GOODWILL av Barbara Hollan og produsent KriStine Skaret (Stray Dog Productions)

Kanchi bor på et barnehjem i Kathmandu sammen med mange andre barn. Takket være frivillige fra Europa som arbeider på hjemmet, får de mat og klær og lærer Engelsk. Men noen av barna bærer på en hemmelighet: foreldrene deres lever fremdeles.

«Goodwill» er en dokumentarfilm om hjelpearbeidere i Nepal, som arbeider for å gi barn fra fattige familier trygge rammer og forutsetning for en god oppvekst.

 

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.