Ahmed Umar på pyramide besøk i en viktig scene i dokumentarfilmen “Kunsten å være syndig”. I filmopptak herfra diskuterer det hvem som med stolthet kan hevde retten til å være sudansk, skeiv eller ikke. Foto: Ibrahim Mursal

KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG

Tilskudd: 125 000

Dato: 13. desember 2018

Type tilskudd: DokumentarUtvikling

Om prosjektet

Ahmed Umar er sannsynligvis verdens første åpne homofile sudaner, han kommer fra en sterkt religiøs muslimsk familie rett utenfor Khartoum. Han er nå bosatt i Oslo, kom til Norge som flyktning i 2008. I 2014 sto han frem som åpen homofil gjennom en post på sin Facebook side, som skapte stor oppmerksomhet i Sudan og Nord-Afrika.  Sudan er en av de syv landene i verden der homo-seksuell praksis straffes med døden.  I denne filmen følger vi Ahmed Umar på sin reise hjem til et land der han kan bli drept, i håp om å forenes med sin egen familie. Dokumentarfilmen til regissør Ibrahim Mursal prøver å vise hvordan skeive mennesker i fra Nord-Afrika og Midtøsten må ta opp en kamp både i med egen familie og sitt eget statsapparat. Filmen følger hovedkarakteren Ahmed Umar i sin kamp for å synliggjøre sin egen identitet og livskamp gjennom å bruke egne kunstneriske uttrykk for å skape dialog og refleksjoner.  Da Umar feiret sitt norske statsborgerskap i Oslo rådhus tidligere i år, hadde han selv sydd en ny folkedrakt – en drakt fra den historiske politiske opposisjonsgruppen Mahdist-Sudan fra kolonitiden, satt sammen med hallingbunaden.   Filmen er nå under utvikling som en 50 minutter dokumentarfilm med håp om premiere i 2019.

 

Konsulentens vurdering:
Et sjeldent og viktig prosjekt som med nordafrikanske øyne, men bosatt i Norge, dykker inn i krysningsfeltet islam og homofili på en til tider forfriskende måte. I en nær og god samtalebasert form.

Prosjektet ble påbegynt i 2016, og året etter ble den første versjon vist for publikum på flere arrangementer og lukkede visninger rundt om i Norge. I 2018 bestemte filmens hovedperson Ahmed Umar seg for å reise tilbake til Sudan for å besøke sin familie etter 10 år som “skeiv” flyktning i Norge. Filmskaperne tok da initiativet til å følge han på sin unike og farlige reise, hvor de også besøkte det skjulte homofile miljøet i Khartoum. Det sterke materialet som allerede er sikret gir grunnlag for å utvikle prosjektet videre også mot et internasjonalt marked. Prosjektet har potensialet til å bli et svært unikt og nesten utilgjengelig “coming out-drama”.

Regissør Ibrahim Mursal med somalisk/sudanesisk bakgrunn har fulgt sin pasjon for film og gått egne veier. Gjennom blant annet filmtrening hos Goethe-instituttet i Sudan, videoproduksjonsansvarlig for TEDx Khartoum og som mottaker av Viken UNG-stipendet har han fått en god start. Han har også jobbet tett med produsent Geir Bergersen over flere år. Prosjektet har for øvrig et spennende kreativt team med blant andre erfarne Kristian Landmark som dramaturg og den syriske animatøren Sulafa Hijazi med på laget.

Prosjektet har også fått med seg originale samarbeidspartnere, både for impact-arbeid og finansiering.

 

Format: DokumentarUtvikling

Produksjonsselskap: Skagerak Film AS

Produsent: Geir Bergersen

Regi: Ibrahim Mursal

Manus: Ibrahim Mursal

Foto: Kim Krohn Berle