Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Viken UNG tilskudd til kurs og verksteder lokalt i 2019

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Med denne tildelingen ønsker vi å bidra til at unge filmskapere og spillutviklere i regionen skal ha mulighet til å utvikle seg videre i nærheten av der de bor. Tilgang til kurs og verksteder lokalt er viktig for å komme i kontakt med likesinnede, bygge erfaring og få profesjonell veiledning.

 

I tillegg til disse verkstedene kan unge i hele regionen også søke om veiledning og midler til å gjennomføre egne prosjekter via Viken UNG-stipendet. Viken UNG-stipendet er en løpende ordning uten søknadsfrist som administreres av våre kollegaer i Mediefabrikken.

Tiltakene som mottar tilskudd skal gjennomføres i Vestfold, Østfold, Buskerud, Akershus og Oslo. Noen av verkstedene henvender seg til unge med en filminteresse, mens andre er spisset mot de som allerede har en del erfaring. Filmsenteret har i underkant av 300 000 kroner til rådighet til kurs og verksteder for unge høsten 2019. Søknadsfristen er 7. mai 2019. Les mer HER.

Filmsenteret mottok 20 søknader og har i denne tildelingsrunden gitt tilskudd på 788 000 kroner til følgende 10 prosjekter:

 

Fra Storycamps seminar på Litteraturhuset i Fredrikstad 24. mai 2018

 

Storycamp fagseminarer

Storycamp er tildelt 80 000 kroner.
Storycamp fortsetter å fokusere på tema utenforskap og parallellsamfunn. I år utvides tilbudet for elever ved videregående skoler ved å arrangere to fagseminarer, onsdag 22. og 23. mai, på Litteraturhuset i Fredrikstad.  Til seminarene kommer blant andre sør-afrikanske Lindokuhle Sobekwa for å presentere dokumentarprosjekter fra sitt eget samfunn. Storycamps samarbeidspartner Bronx Documentary Center vil også være representert med fire dokumentarstudenter. Seks unge dokumentarfilmskapere lagde i fjor prosjekter hvor de tolket tema fritt og filmene skal nå vises. Alt vil foregå i forbindelse med fotofestivalen DOK19 i Fredrikstad i mai.

 

Fra musikk til videoproduksjon – kræsjkurs i musikkvideo i Groruddalen

Groruddalen Frie Filmere er tildelt 28 000 kroner.
I 2015 produserte Mohammad Aldasoki i Groruddalen Frie Filmere musikkvideo for Hamad J sin låt: «I Wave Em High».  Nå i 2019 skal Groruddalen Frie Filmere sammen med filmskaper Brede Korsmo og musikker Don Martin løfte fram nye talenter gjennom et musikkvideoverksted i Groruddalen våren 2019.  Opplegget er et samarbeid med Stovner Rockefabrikk og målet er å gi det lokale danse og musikkmiljøet i Groruddalen og Oslo øst, muligheter til å produsere profesjonelle musikkvideoer.  Opplegget er for unge i Oslo fra 16-22 år.

Se musikkvideoen til Hamad J fra Filmverkstedet i Romsås HER.

 

PurpleFilms

Purple Dragons Collaborative Tales er tildelt 85 000 kroner.
Purple Dragons Collaborative Tales er et filmkollektiv som holder til på kulturhuset Sentralen i Oslo. Der jobber de for å synliggjøre og løfte frem historier fra kvinner og minoriteter i det norske samfunnet. «PurpleFilms» er en rekke med verksteder som holdes i første halvår av 2019. Hvert verksted er på 8 timer, og har en samling i måneden. Målet er at deltakerne får utforske opplevelser knyttet til samfunnet og skape situasjoner og dialoger hvor dette blir filmatisert. De ferdige produktene som skal lages er korte filmer på mellom 1 og 2 minutter. «PurpleFilms handler om å være leken, læring og utvikling ved å utføre oppgaver uten noe press!»

Se PurpleFilms på Youtube HER.

 

Tiltak for unge filmskapere i Groruddalen

Groruddalen Frie Filmere er tildelt 99 000 kroner.
Groruddalen Frie Filmere har siden 2010 drevet filmverksteder for unge i Groruddalen. I 2019 vil de fortsette med sitt Sommerfilm-tilbud til unge filmskapere 10-14 år.  I tillegg vil de satse på å videreutvikle enda flere unge filmskapere fra Oslo øst gjennom en satsing på ulike kortfilmprogrammer og verksteder for unge skuespiller og fortellertalenter i alderen 15-23 år i Groruddalen.

Filmverksted på Stovner høsten 2018 med Teresia Fant og Fanny Ovesen. (foto: Teresia Fant)

 

Kurs i personlig filmfortelling

Janne Lindgren er tildelt 89 000 kroner.
«Min verden 2019» er en workshop i personlig filmfortelling for jenter mellom 14 og 16 år i Oslo og Akershus. Hver deltaker lager sin egen kortfilm på maks fem minutter, med utgangspunkt i egen tekst, med tett oppfølging og kyndig veiledning fra regissør Janne Lindgren. De ferdige filmene skal vises på Kunstnernes hus. Lignende prosjekt ble gjennomført i 2018. Sammen blir filmene et avtrykk av vår tid og gir et innblikk i hvordan det er å være ung jente i Norge i dag.

 

Regissørens språk Oslo

Myrmel Film er tildelt 67 000 kroner.
Marius Myrmels verksted «Regissørens Språk» skal arrangeres i Oslo og bygger med dette videre på fjorårets suksess hvor unge regissører, som allerede har noe erfaring, får videreutvikle ferdighetene sine i møte med skuespillere. Deltakerne får et innblikk i instruktør Marius Myrmels personlige fremgangsmåte og «språk». Deretter settes kunnskapen ut i praksis ved at de selv instruerer to profesjonelle skuespillere i egen scene. Marius Myrmel veileder deltakerne når de tester ut kunnskapen i praksis.

 

Digital historiefortelling ved G60 ungdomskulturhus

G60 ungdomskulturhus er tildelt 99 000 kroner.
Ungdomskluturhuset G60 i Drammen skal gjennomføre et kurs i digital historiefortelling med mobilen som verktøy over seks kvelder. Her skal filminteressert ungdom få ny kunnskap om hvordan de kan lage digitalt innhold med et verktøy de allerede er godt kjent med og alltid har med seg i lommen. Regissør og produsent Regina Udalor er med som veileder.

 

Tiltak for unge i Vestfold og Sør-Viken Regionen

Vestfold Frie Filmere er tildelt 99 000 kroner.
Vestfold Frie Filmere har siden 2010 drevet filmverksted for unge i Vestfold.  I 2019 vil de med dette tilskuddet videreutvikle et kortfilmverksted i Nordre-Vestfold med utgangspunkt i unge filmskapere fra Holmestrand, Horten og Tønsberg.  Prosjektet skal bidra til å produsere flere kortfilmer av unge i alderen 15-20 år i Vestfold.  Vestfold Frie Filmere vil også arrangere mesterklasser for unge filmskapere rundt Oslofjorden sommeren 2019 samt videreutvikle filmverksteder i Tønsberg, Sandefjord og Larvik.

Opptak av kortfilmen «Skimmer» med Vestfold Frie Filmere. (foto: Geir Bergersen)

 

Digital tegnefilm og animert eventyr

Eva Fagerli Sæthren er tildelt 99 000 kroner.
I løpet av tre uker skal ungdom i alderen 12-16 år få en grundig innføring i animasjon. Kurset «Animert eventyr» skal arrangeres i vinterferien 18.-22. februar og kurset i «Digital tegnefilm» arrangeres i sommerferien, uke 26 og 27. Hvert av de tre kursene går over 5 dager og krever ingen forkunnskaper. Det er plass til 12 elever på hvert kurs. Kursene har som mål å utvikle en allerede eksisterende interesse for animasjon og tilbys som gratis feriekurs. Kursene arrangeres av Animasjonskurs, som er en del av Oslo Prosjektrom, og gjennomføres i deres lokaler på Grønland i Oslo.

 

Juniorveiledning

Mediefabrikken er tildelt 43 000 kroner.
Juniorveiledning er et tilbud til unge filmskapere i alderen 15 til 23 år som ønsker oppfølging og veiledning på egne prosjekter. Juniorveilederne skal kunne bidra i alt fra ideutvikling, regi- og manusveiledning til teknisk hjelp i bruk av utstyr. Målet med ordningen er at filmskaperne skal bli bedre rustet til å gjennomføre egne prosjekter, og være i stand til å søke videre støtte fra for eksempel Viken Ung-stipendet.

 

Publisert 29. januar 2019.

Linda Lothe

Ansvarlig kommunikasjon og bransjehevende tiltak
Telefon: +47 900 52 271
E-post: linda@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.